Český mentor inspiroval izraelského stážistu k zlepšení strojového učení

Letos jsme poprvé spolu s Nadačním fondem IOCB Tech umožnili dvěma nadaným izraelským studentům stáž na MFF UK. Věnovali se zde výzkumu v oblasti umělé inteligence a ochrany kulturního dědictví. Jednomu z nich se díky jeho českému mentorovi podařilo vylepšit metody strojového učení.

Kfir Shtokhamer z univerzity Hadassah v Jeruzalémě se během své stáže soustředil na problematiku tzv. nepřátelských vzorů ve strojovém učení, konkrétně u modelů pro rozpoznávání obrázků. Cílem Kfirovy stáže bylo zvýšit odolnost těchto modelů. To se mu podařilo o několik procentních bodů. Jeho výzkum tak nabízí potenciál pro další zlepšení strojového učení.

„Vedení profesora Martina Piláta bylo velice nápomocné. Povzbudil mě, abych prozkoumal novou metodu, což výrazně zlepšilo mé výsledky,“ uvedl Kfir. „Česká republika je také velmi inspirující zemí.“

Nitay Yehezkely rovněž z univerzity Hadassah v Jeruzalémě se v rámci své stáže věnoval luštění hebrejských nápisů na židovských náhrobcích v Praze a přilehlém okolí pomocí umělé inteligence. „České židovské hřbitovy jsou důležitou databází historických údajů o židovském obyvatelstvu na českém území. Vlivem času se však některé nápisy staly pro lidské oko nečitelné,“ vysvětluje Yehezkely. Cílem jeho projektu tak bylo usnadnit pomocí AI výzkum těchto památek.

Stáže se uskutečnily v rámci třetího ročníku programu Neuron & IOCB Tech Internships in Israel. V důsledku pokračujícího konfliktu a zhoršené bezpečností situace v Izraeli však nyní poprvé studenti z Izraele zavítali do Česka.

„Máme velkou radost, že pobyt v Česku nabídl izraelským studentům nový pohled na problematiku, kterou se zabývají. Je skvělé, že se nám podařilo inspirovat studenty ze státu, ve kterém je vědecko-byznysové přemýšlení tolik zakořeněné. Ukazuje to mimo jiné to, že i u nás máme opravdu špičková pracoviště s velkým dosahem,“ doplňuje ředitelka a spoluzakladatelka Nadace Neuron Monika Vondráková

Nadace Neuron zaštítila celý organizační proces stáže, od propojení s mentory až po exkurze.