Český student na stáži přispěl k výzkumu, který pomáhá ochrnutým znovu chodit

Rozvoj umělé inteligence může pomáhat i v medicíně - třeba ochrnutým lidem znovu chodit. Švýcarská laboratoř .NeuroRestore pracuje na implantátech, které pacientům vrací díky AI možnost znovu ovládat své končetiny. Šestiměsíční stáž nyní v Lausanne díky Neuronu absolvoval i český student Martin Picek.

Poranění páteře a ztráta pohyblivosti je často považována za nevratný stav. To se snaží tým .NeuroRestore změnit. V současnosti totiž pracuje na implantátu, který má pomoci obnovit přerušené signály mezi míchou mozkem a tím vrátit pacientům možnost pohybu. Právě do laboratoří švýcarské společnosti se díky stáži Nadace Neuron vypravil na šest měsíců student bioinformatiky Martin Picek.

„Do míchy se zavede implantát, který stimuluje a aktivuje nervy vedoucí do svalů,“ přibližuje inovativní výzkum Martin. Pacienti zpočátku ovládali své pohyby pomocí dvou tlačítek, které reprezentovaly levou a pravou nohu. Podle posledních studií ovšem stačí, aby na pohyb pouze pomysleli. „Nově jsou totiž implantáty umístěny i v mozku. Díky signálům lze určit, jaký pohyb chce pacient provést, a na základě toho poslat stimulaci do míchy,“ doplňuje. Pacienti jsou tak díky této technologii schopni se sami za pomocí berlí či chodítek pohybovat.

Při vývoji podobných neurotechnologií je potřeba zpracovávat obrovské množství složitých dat, právě s tím Martin Picek ve Švýcarsku pomáhal. Společně s týmem zpracovával a dekódoval signály z implantátů tak, aby mohli později navrhnout, naprogramovat a natrénovat celou neuronovou síť, která dokáže zamýšlené pohyby pacienta co nejpřesněji odhadovat.

„Je fascinující přispívat ke vzniku těchto zařízení, které posouvají hranice lidstva o krok dál. Vidět pacienta, kterému náš výzkum pomohl, je skvělý pocit,“ shrnuje svou stáž Martin.

„Moc nás těší, že jsme mohli Martinovi stáž na tak prestižním pracovišti zprostředkovat. V projektu .NeuroRestore vidíme velkou budoucnost a je skvělé, že jsme schopni umožnit českým studentům inspirovat se a získat cenné zkušenosti v této oblasti,“ říká spoluzakladatelka a ředitelka Nadace Neuron Monika Vondráková.